Eén kans voor een goede eerste indruk

Een fragment van een strip uit de Donald Duck:

Mickerik uit bovenstaand stripje uit de Donald Duck heeft last van een fenomeen dat helaas ook veel presentatoren ten deel valt.

 

Mensen zijn geneigd om hun eerste indruk te bevestigen, zelfs als die indruk onjuist is. Dit staat bekend als "bevestigingsbias" of "confirmatiebias". Bevestigingsbias verwijst naar de neiging van mensen om informatie te zoeken, te interpreteren en te onthouden op een manier die hun bestaande overtuigingen en ideeën bevestigt, zelfs als die overtuigingen ongegrond zijn.

 

Presentatoren die een onhandige eerste indruk maken kunnen flink last hebben van die bevestigingsbias. Bedenk maar eens hoe je over een presentator denkt als je zelf in het publiek zit en het eerste wat je van de presentator ziet is dat ie staat te klungelen met de techniek. Hoewel we allemaal weten dat techniek je juist op het verkeerde moment in de steek laat en de presentator er misschien helemaal niets aan kan doen, denken we toch:”Tjongejonge, amateur!” of iets van die strekking.

Het bijstellen van een bevestigingsbias vraagt een bewust denken en bereidheid van het publiek. Je moet dus als presentator veel harder werken om het doel van je presentatie te halen (het publiek overtuigen, motiveren, inspireren).

 

Een presentator die geen slechte eerste indruk en dus een positieve indruk maakt, heeft het veel makkelijker! Want het publiek zal ook de positieve indruk graag blijven bevestigen. 

 

Dit is geen hogere wiskunde. En we wisten het al. We kennen allemaal de wijze woorden dat je maar één keer een eerste indruk kunt maken. 

HOE dan wel?

Interessant is te weten HOE je ervoor zorgt dat die eerste indruk goed is. Het goede nieuws is: er zijn best wel veel methoden, technieken en tips. Denk aan ademhalingsoefeningen, mindsetoefeningen, repeteren, vroeg aanwezig zijn en de techniek testen, enz.

De gedeelde noemer van al deze mogelijke oplossingen is: een goede voorbereiding. Flauw he! "Een inkopper", zul je denken. "Zo voor de hand liggend dat het totaal onbevredigend is. We horen ons hele leven al: bereid je goed voor! Dus dat weten we nu wel.

 

Klopt allemaal. En toch bereiden slechts heel weinig mensen een presentatie echt goed voor. Het is een rotklusje en het kost veel tijd. Check voor jezelf maar eens onderstaand lijstje:

Hoe goed bereid jij jouw presentatie voor?

Klinkt streng he! Misschien ontneemt het je zelfs wel de zin om te presenteren. Het lijstje staat echter voor een voorbereiding die voorkomt dat je staat te klungelen, overmand raakt door zenuwen, je doelen niet haalt en dus net zo goed niet had kunnen presenteren. Dan toch maar goed voorbereiden, toch? Des te groter de kans dat die bevestigingsbias positief voor je uitpakt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.